Dark Eden

DocPoint 2019 dokumenttielokuvafestivaalien ohjelmistoon kuuluva Dark Eden (2018, ohj: Jasmin Herold, Michael Beamish) kertoo Pohjois-Kanadan Athabasan öljyhiekoilla sijaitsevasta Port McMurrayn kaupungista, jonka elämänmeno pyörii tiiviisti öljyntuotannon ympärillä. Ihmiset ympäri maailmaa saapuvat Port McMurrayyn hyväpalkkaisen työn perässä painamaan pitkää päivää öljykentillä ja toteuttamaan unelmiaan. Öljyntuotannon kääntöpuolena ovat kuitenkin kaupunkiin leijailevat ilmansaasteet ja kaivoksia ympäröivät jättiläismäiset jätevesialtaat. Port McMurrayssä työskentelevät ihmiset joutuvat kohtaamaan ristiriidan omien tavoitteidensa ja silmiensä edessä pilaantuvan ympäristön välillä.

Öljystä kertovat elokuvat usein kuvaavat öljyn ja öljynetsinnän aiheuttamaa huumaa ja maniaa. Esimerkiksi There Will Be Blood (2007) -elokuvassa öljy esiintyy taianomaisena aineena, joka voi muuttaa arvottoman maapläntin kultakaivokseksi ja ajaa öljyä jahtaavat ihmiset hulluuden partaalle. Dokkaripuolella öljyn kuvaukset keskittyvät usein öljyteollisuuden (esim. Pump, Big Men, Crude, jne.) kuluttajalle näkymättömiin toimijoihin, joiden toimien eettisiä ja laillisia vaikutuksia filmeissä pohditaan. Molemmat näistä elementeistä ovat jossain määrin läsnä myös Dark Edenissä.

Dark Edenin keskeisenä materiaalina toimivat haastattelut Port McMurrayssä työskentelevien ihmisten kanssa. Tapaamiimme ihmisiin lukeutuu kotimaahansa pettynyt saksalainen pariskunta; afrikkalainen siivooja, joka työllään elättää perhettään Ugandassa; paikallinen alkuperäisväestöön kuuluva mies, joka työskentelee öljyteollisuuden palveluksessa, sekä pro-öljy kansalaisjärjestöä pyörittävä aktivisti. Kaikkia henkilöitä yhdistää öljy. Öljy on heidän elantonsa lähde, öljy takaa heidän unelmansa ja tulevaisuudensuunnitelmansa.

Kulttuurintutkimuksessa öljyä kuvaillaan joskus osana “energia-tiedostamatonta” (energy unconscious). Energia-tiedostamattoman käsite kuvaa sitä tosiasiaa, että teollisesti tuotettu energia, etupäässä öljy, on läsnä kaikissa arkisissa toimissa ja kokemuksissamme. Dark Eden tuo tiedostamattoman energian tietoisuutemme piiriin. Port McMurrayn tuotantolaitokset ovat kaikkien jokapäiväisen elämän tapahtumien taustalla savua tupruttavina piippuina, logona palkkakuitissa, sponsorina paikallisen sairaalan syöpäosastolla.

Tuodessaan esille tätä energia-tiedostamatonta, Dark Eden ei ole kertomus vain Port McMurrayn asukkaista, vaan se kuvaa meitä kaikkia. Kuvaamalla tavallisia ihmisiä ja heidän huoliaan ja toiveitaan, Dark Eden tuntuu argumentoivan, että öljy ja sen aiheuttamat ongelmat eivät ole vain jossain “siellä” öljy-yhtiöiden epäeettisyydessä, öljysotien kauheuksissa, öljyvuotojen siivoamisessa. Öljyn ongelmallisuus on “täällä” käynnistäessämme auton, pukiessamme päälle polyesteripaidan, naputellessamme dokkariarvostelua, syödessämme halpaa ruokaa, hieroessamme kosteusvoidetta kasvoihimme pakkaspäivänä.

Dark Edenin vaikuttavimpiin hahmoihin kuuluu öljyteollisuuden palveluksessa työskentelevä alkuperäiskansaan kuuluva mies. Hän on asunut koko ikänsä Port McMurrayn alueella. Hän on nähnyt kaupungin nousevan ja kasvavan mutta myös muistaa ajan, jolloin metsässä virtaavasta purosta saattoi siemaista vettä metsästysreissulla. Öljyteollisuus pilaa hänen kansansa maan mutta se on myös alueen ainoa merkittävä työnantaja. Jos hän haluaa elättää perheensä, hänen on työskenneltävä öljyteollisuuden palveluksessa. Järjestelmässä, jossa kaikki liittyy öljyyn ei ole olemassa todellista vaihtoehtoa. Öljyyn pohjautuva pelon tasapaino tuottaa saasteiden lisäksi myös hyvinvointia ja työpaikkoja. Ilman öljyä alkuperäiskansoilla on jäljellä vain saastunut maaperä ilman minkäänlaista elantoa.

Dark Eden tuo ansiokkaasti esiin öljyn roolin siinä kuinka koemme elämämme, kuinka näemme oman toimijuutemme ja tulevaisuutemme. Yhteiskuntamme avaintoiminnot liikenteestä ja ruoantuotannosta alkaen ovat riippuvaisia halvan öljyn jatkuvasta saatavuudesta. Näiden järjestelmien varaan rakennamme omia henkilökohtaisia elämäntarinoitamme. Ei ole olemassa mitään öljyn ulkopuolella olevaa paikkaa, josta voisimme turvallisen välimatkan päästä tarkkailla ja kritisoida öljyä. Ainoa tapa vähentää öljyn haittavaikutuksia on sen käytön vähentäminen. Dark Eden tarjoaa ajatuksia herättävän kuvauksen tästä kaikkialle ulottuvasta suhteestamme öljyyn.

Öljyisiä linkkejä:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.